Vaata videot lutsu püüdmisest ning valikut maitsvatest lutsuretseptidest!

Jaanuarikuu kala on ablas, libe ja maitsev luts

Oleme koos kirglike kalameestega, kes  ühtki aastaaega ilma kalal käimata olla ei saa, välja valinud 12 kuu kala. Iga kuu alguses käib kalamees Hanno Kask ETV Terevisiooni saates nendest otse-eetris rääkimas ning maitsvaid roogasid valmistamas. Samuti teeme koostööd retseptiportaal Nami-namiga, kes lisaks iga kala põhjalikule tutvustusele rohkelt retseptisoovitusi nii jagab kui ka juurde ootab.

Jaanuarikuu kala on luts ehk libekala

Luts on tursklane ja kuigi tegemist on mageveekalaga, elab ta Eestis lisaks järvedele ja jõgedele ka riimveelises rannikumeres. Luts on jaanuarikuu täht, sest tõuseb just praegu merest jõgedesse kudema, kust teda siis sportlike vahenditega püütakse.

Mida viletsam ilm, seda parem võtt

Vaata siit, kuidas käib lutsu püüdmine!

Parimaks lutsujõeks Eestis peetakse Kasari jõge. Lutsu püüdmisel kasutatakse nakkevõrke ja mõrdu, harrastuskalastajad kasutavad ka tirke. Kalaportaali andmeil on “jaanuar lutsu püügiks edukas kuu. Parem on püük pimedas – luts on siis aktiivne ja toitumisel on määravaks teguriks haistmine. Söödaks kasutatakse enamasti kas räimetükki või ööussi”.

Lutsupüügi põhitõde on: “Mida viletsam ilm, seda parem võtt.” Suvel muutub luts loiuks ja otsib kohta sügavamas ja jahedamas vees, jäädes “suveunne”.

Luts on ablas 

Lutsu pea on lai ja lame ning meenutab natuke konnapead, suu on lai, hambad väikesed ja harjasetaolised. Luts on ablas röövkala ja sööb ära kõik ettejuhtuva alates kalamaimudest, vesikirbulistest, limustest ja konnakullestest kuni nn prügikaladeni.

Luts on maitsev 

Lutsul on vähe luid, liha on vesine ja lahja, kuid üsna maitsev. Kui oled püüdnud või ostnud terve lutsu, siis lima saab maha noaga kaapides. Et seda lihtsam teha oleks, tasuks kala esmalt soolaga sisse hõõruda või kasta kerge äädikavee sisse.

Palju nippe ning ühe hea retsepti jagas tänases Terevisioonis Hanno Kask

Vaata SIIT, milliseid lutsuretsepte soovitab Nami-Nami!