“Peremees, mis on maailmas kõige parem asi?”
“Kõikse parem asi on siiakala.”

Märtsikuu kala on armastatud siig

Märtsikuu on pühendatud palju tsiteeritud ja armastatud kalale siig. Kui lõhe ülekülluse eest toidulaual kurtsid vanal ajal paljud rannakülade sulased, siis siiga on ikka vähe olnud.  Soolasiiga on kusjuures kasutatud lisaks söömisele ka omamoodi valuutana.

Siig on Eesti vete hõrgumaid kalu ning teda pole kunagi liiast. Siiga saavad nii harrastus- kui kutseliste kalurite maailmas kätte ainult parimad ning sestap on siig saagina iga kalamehe uhkus. Siiga on läbi aegade söödud põhiliselt ikka soolatult. Kui vanasti soolati valdavalt ainult soolaga ja kalleid vürtse said lisada juurde vaid mõned jõukad, siis täna on elu muutunud ning siia soolamisel kasutatakse veel sidrunit, sibulat ning kõikvõimalikke värskeid maitsetaimi.

Hõrguks kalaks on siig jäänud aga tänaseni. Kaubandusvõrgus liigub palju nn. Soome siiga, mis olla väidetavalt kasvanduses kasvatatud. See kala pole aga see õige merest võetud, mida Muhukad maailma kõige paremaks toiduks on pidanud: “See köigeparem tuleb ikka otse merest!”

Siia puhul ongi tähtis värskus. Selleks, et merest tulnud kala ka hiljem süüa kõlbaks, tuleb eluvärskel siial kohe kõri noaga läbi tõmmata ja veri välja lasta. Üle tunni ei tohiks siig ka peale surma sisikonnaga olla.

Õnneks on siiavarud Eestis täna heas konditsioonis, ning see peaks andma paljudele gurmaadidele põhjust rõõmustamiseks.

 

Vaata videost, kuidas Hanno käis Tallinna lahel siiga ja meritinti püüdmas.

 

Ideid maitsvateks siiast valmistatud roogadeks saab ka Nami-Nami retseptikogust.