Aprillis on fookuses kaks kala - meriforell ja vimb.

Aprillikuu kaladeks on atraktiivne meriforell ning õngekala vimb

Meriforell ehk iherus on vaat-et Eesti kõige atraktiivsem spordikala. Pole vahetumat ja hasartsemat kalaga võitlust kui spinningumehe lanti on haaranud meriforell.

Võrreldes teiste läänemeremaadega on Eesti vetes meriforelli palju, mistõttu väisab Eestit üha enam meie naaberriikide kalastusturiste. Meriforelli rohkus Eesti meres on tingitud suuresti meie vete puhtusest ning Põlula Kalakasvatuse tublist järelkasvu asustamisest.

Lisaks spordikalana on meriforell ka võrgumeeste hinnatud saak, mida tulusa hinna eest ka turustada õnnestub. Soolakalana  on meriforell traditsiooniline rannarahva toit. Viimasel ajal, seoses toidukultuuri plahvatusliku arenguga, valmistatakse meriforellist ka praade, suppe ning erinevaid suitsuversioone.

Vaata ka videost, kuidas Hanno meriforelli püüdmas käis ning kuidas see tal õnnestus

Vaata ka siit, kuidas Hanno Terevisioonis püütud kalast suppi tegi.

Aprilli teine kala – vimb – on ilus suur kevadine õngemehe kala. Kohe peale jää minekut tõusevad esimesed vimmaparved merest jõgedesse kudema. Vimma püük pole aga sugugi nii lihtne kui kevadine särje õngitsemine, sest see nõuab kalamehelt head varustust ja üksjagu ka vilumust. Tegelikult on vimma püüdmine palju nauditavam kui selle söömine. Kuigi vimma maitseomadused on teiste karplastega võrreldes esirinnas, varjutab kulinaarset poolt siiski liigne luude rohkus. Levinud vimma kulinaarse töötlemise viisid on soolamine, vinnutamine ja kuumsuitsutamine.

Kutseliste kalurite seas vimb erilist väärtust ei oma, pigem käsitletakse teda täna prügikalana.
Nami-Nami toidublogi õpetab tegema vimma äkist. Vaata retsepti ja õpetust siit.