Silm pole kala, vaid veeloom

Novembrikuu staariks on jõesilm

Novembrikuu staariks on silmlaste sugukonda kuuluv veeloom – jõesilm. Tegemist ei ole kalaga – silmud on evolutsioonilises mõttes kaladest märksa madalama arengutasemega. Vanarahvas on kutsunud jõesilmu veel järgmiste nimedega: jõesutt, silmus, sutikala, üheksasilm, nõgenool.

Jõesilm on angerjalaadse kehaga kalalaadne loom, kel puuduvad lõuad, nahk on limane ja soomusteta. Ülalt on jõesilm tinahall, alt kreemjas; kuderände ajal kollakas. Pea külgedel on silmul 7 paari lõpuseavasid.

Jõesilma keskmine pikkus on 35 cm, kuigi nad võivad kasvada ka 50 cm pikkuseks. Jõesilmud kaaluvad kuni 150 g ja elavad kuni 7 aastaseks, kuigi on teada ka 10 a elanud silmud. Narva jõest püütakse enamast 30-35 cm pikkuseid ja 50-70 grammiseid silmusid.

Meie kalamees Hanno Kask käis jõesilma püüdmas Pärnu jõest. Vaata videost, kuidas silmu püütakse ning kui suure saagi Hanno kätte sai.

 

Nami-Nami retseptikogu jagab maitsvaid silmuretsepte siin. 

Vaata, kuidas Terevisioonis Hanno püütud silmudest roog valmis siit.